Nieuws
Nieuws

Nieuws

Herman Brood; een dubbeltalent ontluikt

Herman Brood wordt wel gezien als dé personificatie van de Nederlandse Sex, Drugs en Rock ’n Roll. Zijn bewogen levensverhaal, muzikale talent en kleurrijke kunstwerken hebben ruim 17 jaar na zijn dood een vaste plek gekregen binnen het Nederlands Cultureel erfgoed.....

Cat.nr. 460-503 Herman Brood (Zwolle 1945-2001 Amsterdam)
Herman Brood wordt wel gezien als dé personificatie van de Nederlandse Sex, Drugs en Rock ’n Roll.


Zijn bewogen levensverhaal, muzikale talent en kleurrijke kunstwerken hebben ruim 17 jaar na zijn dood een vaste plek gekregen binnen het Nederlands Cultureel erfgoed. Het grote oeuvre van de Rock ’n Roll Junkie bestaat uit schilderijen, drukken en tekeningen en wordt gekenmerkt door dikke lijnen, primaire kleuren en versimpelde voorstellingen. Het zijn de visuele uitingen van zijn eigenaardige fantasieën die hij treffend op papier heeft gevangen. Brood is 19 jaar oud als hij in 1964 in Arnhem naar de kunstacademie gaat en lid wordt van de band The Moans. Deze collectie jeugdtekeningen uit de periode 1963-1965 geven een bijzondere inkijk in zijn karakter en de beginjaren van zijn beginnende bestaan als kunstenaar en muzikant.Het is een diverse verzameling gouaches, pentekeningen en aquarellen afwisselende thema’s. De natuurgetrouwe schetsen van situaties en mensen uit zijn (directe) omgeving tonen zijn humoristische, satirische en fantasierijke kijk op de wereld. Anderzijds zijn het goede voorbeelden van zijn beginnende kunstenaarschap: de ontwikkeling van zijn nu ze zo herkenbare stijl is duidelijk zichtbaar.
De huidige eigenaar was in zijn jeugdjaren vriend van Brood’s jongere broertje en buurjongen van de familie Brood in Zwolle. Een selectie van deze tekeningen is i n 1998 tentoongesteld in de allereerste overzichtsexpositie van Brood’s werk in het Stedelijk Museum Zwolle.

Bij die gelegenheid werd ook een boek uitgegeven met bijdrage van o.a. Bart Chabot en Anton Corbijn. Herman Brood zelf verleende ook zijn medewerking aan deze expositie en verzorgde het voorwoord voor het boek. Ook enkele van de tekeningen zijn opgenomen in deze uitgave.

« Terug