Nieuws
Nieuws

Nieuws

John Turmeau: een collectie miniatuurportretten

In de aanstaande Kunst- en Antiekveiling heeft Notarishuis Arnhem de eer gekregen een bijzondere collectie miniatuurportretten te mogen veilen. De collectie, bestaande uit 9 kunstwerken, is de kern van een bijzondere....


John Turmeau: Miniatuurportrettist

John Turmeau Jr. (1777-1846) werd geboren als oudste zoon van een Londen gevestigde juwelier en miniatuurportretkunstenaar. Kunst en cultuur stond centraal bij de Turmeau’s. Grootvader en hugenoot Allen Turmeau was ook al kunstenaar .  Turmeau werd vermoedelijk geschoold door zijn vader en al in 1794 worden er twee miniaturen van  Turmeau in de Royal Academy in Londen tentoongesteld.  Turmeau vestigt zich begin 19e eeuw met zijn vrouw Sarah Wheeler in Liverpool, waar hij een van de grondleggers werd van de Liverpool Academy. Gedurende een lange periode van zijn leven is hij als penningmeester betrokken geweest bij deze kunstacademie.  

Turmeau heeft zich gespecialiseerd in het schilderen van miniatuurportretten, een medium wat in die tijd zeer in de mode was onder de Britse Upper Class. Hij behoorde tot de beste miniatuurportrettisten van Liverpool en was een zeer kundig kunstenaar. Hij schilderde romantische, zeer treffende en verfijnde portretjes van vooraanstaande burgers in heel Engeland. Zijn meest beroemde cliënt moet Prime Minister George Canning (1770-1827) zijn geweest, wiens portret onderdeel uitmaakt van de te veilen collectie. Correspondenties uit het familiearchief tonen aan dat destijds Margaret Tatcher nog overwogen heeft het portretje in bruikleen te nemen voor Downingstreet 10, de ambtswoning van de Britse Prime Minister.


Prime Minister George Canning (1770-1827)

Turmeau’s werk kenmerkt zich door lichte kleurtinten, fijne gelaten en zeer realistische details op miniatuurformaat. Zijn werkwijze wordt prachtig duidelijk in het onafgemaakte portret van zijn dochter Penelope. Hij werkte met name op ivoor, maar ook enkele werken op papier zijn overgeleverd. Topstuk van de collectie is het zelfportret van John Turmeau, statig zittend in zijn stoel met aan de wand een schilderij van de Liverpool Academy, de huidige Walker Art Gallery, waar meerdere van zijn kunstwerken zich bevinden.

Het echtpaar kreeg 9 kinderen waarvan zoon John Caspar Turmeau (1809-1834) volgde in zijn vaders voetsporen. En met verdienste: een miniatuurlandschap met de Cathedral of Canterbury maakt ook onderdeel uit van de collectie.

De huidige eigenaar is een nazaat van de schilder. De familie kent een bewogen geschiedenis. Door vererving is deze collectie van 9 werken uiteindelijk in Nijmegen terecht gekomen waar nu is besloten de kunstwerkjes over te doen naar een nieuwe liefhebber. Binnenkort verschijnt op onze website en in de catalogus een uitgebreider verhaal rondom deze collectie, met meer beeldmateriaal, informatie over de kunstenaar, de geportretteerde personen en de interessante herkomstgeschiedenis.

Bronnen:

Familiearchief
E. Rimbault Dibdin, John Turmeau Miniaturist, in: The Connoisseur, A Magazine for Collectors, Vol LXI, no. 241, p. 20.
Albert Nicholson, John Turmeau (1776-1834), in: The Dictionary of National Biography 1885-1900, Volume 57.

« Terug