Nieuws
Nieuws

Nieuws

De kubistische kunstenaar Tobeen

In de Najaarsveiling Kunst & Antiek wordt een mooi bloemstilleven van Tobeen geveild. Lees hier meer over zijn werk en leven.De kubistische kunstenaar Tobeen

De Franse schilder Tobeen werd in 1880 geboren in Bordeaux en kreeg de naam Félix Elie Bonnet. In zijn jeugd spendeert  Tobeen veel tijd in het Frans Baskische havendorpje Ciboure, waar familie van vaders kant woonde.  De zon, zee en het Baskische landschap trokken hem sterk aan en zijn eerste jaren als kunstenaar vestigde hij zich in die omgeving. Baskenland zal in zijn hele carrière centraal blijven staan en er wordt dan ook gesteld dat hij daar in die regio op jonge leeftijd zijn inspiratie voor de kunst heeft gevonden.  Er zijn geen aanwijzingen dat hij een opleiding heeft gevolgd.  Tobeen is de uitzondering van zijn tijd en een autodidact die zich gedurende zijn leven heeft ontwikkeld  tot een kunstenaar van hoog niveau.

Tobeen vestigt zich in 1910 in Parijs. Samen met zijn vriend en kunstenaar André Lothe sluit hij zich aan bij La section d’Or. Een kunstenaarsgroep die zich richten op het kubisme en haar naam dankt aan de gulde snede. De groep bestaat o.a. Marcel Duchamp, Fernard Leger en oprichter Jacques Villon, hetgeen goed aangeeft dat hij zich in bijzondere artistieke kringen begeeft. Tobeen groeit al snel uit tot een bekende naam in de Parijse kunstwereld. Hij toont werken in de Salon des Indepents en Salon d’ Automne en zijn definitieve doorbraak volgt in 1912 met het kunstwerk “De Pelote spelers”[1] wat wordt aangekocht door de beroemde verzamelaar Théodore Duret.

Zijn werk wordt gekenmerkt door harmonieus kleurgebruik, een bijna mystieke weergave van licht en het schilderen van alledaagse taferelen zoals stads- en havengezichten, bloemstillevens, figuren en landschappen. Elementen die worden gecombineerd met de abstracte lijnen van het kubisme welke zijn werk een modern en verstild karakter geven.

Tobeen vestigt zich, met zijn echtgenote Louise Justine Dewailly in 1920 definitief in Saint Valéry-Sur-Somme, een Normandisch havendorpje. Van daaruit reist hij naar Parijs en Baskenland en blijft hij schilderen en werken aan zijn kunstenaarscarrière.  Het pseudoniem Tobeen gebruikt Tobeen van meet af aan voor zijn kunstwerken. Rosella Huber-Spanier schetst zeer treffend over Tobeen: “”Tobeen was geen stadsmens en geen theoreticus. [..] Hij had afzondering nodig. Zijn creatieve vermogens waren kwetsbaar, wat zijn behoefte verklaart zich enigszins terughoudend op de te stellen en zich af te schermen met de dekmantel van een psuedoniem”.[2]

Bron: R. Huber-Spanier, Tobeen (1880-1938): Ik word gek van de vooruitgang van de Kunst.’ In: R. Huber-Spanier & Rob Smolders, Kubistisch Avontuur. Werk van Herbin, Metzinger en Tobeen in Nederlandse collecties, Zwolle, 2003.

In de aanstaande Kunst en antiek veiling wordt dit mooie bloemstilleven van Tobeen geveild. 

Tobeen (Psuedoniem van Félix Elie Bonnet) (Bordeaux 1880-1938 Saint-Valery-Sur-Somme) - Bloemstilleven - karton - 26,5 x 29 cm - ges. (Tobeen) r.o. 

Richtprijs: €2000-€4000 [1] Dit beroemde werk van Tobeen werd in 2003 voor ruim €400.000 aangekocht door Dirk Scheringa.
[2] Huber-Spanier, 2003, p. 102-103.

« Terug